Érdekességek

A XVIII. századhoz hasonlóan, a mi bútorainkat is remélhetőleg több generáció használja majd.
Íme néhány kisfilm csodásan restaurált korabeli bútorokról…

Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb és legfontosabb kérdést és a rájuk adott válaszainkat, íme:

10 kérdés – 10 válasz

1. Milyen fafajtákból készítitek a szekretereket?
– Ragasztott fenyőtáblákból, és vastag fenyőpadlókat használunk alapanyagként, de készítettünk már cseresznyefából és bükkfából is íróasztalt. Fiókfenekeket és hátlapokat fenyő rétegeltlemezből készítjük el.

2. Minek alapján kezdődik a tervezés, és a megrendelő elképzelései menniyre valósulhatnak meg?
– Néhány befoglaló méretre van szükségünk a kedves megrendelőktől, és egy kis beszélgetésre a pontos funkció tekintetében. Szívesen veszünk kézi skicceket, vagy bármilyen szabadkezű rajzocskát az elképzeléseikről.

3. Milyen színekben és felüfetkezeléssel készülnek a szekretereik?
– A világos antikfenyő színtől, a mély dióbarnáig pácoljuk bútorainkat, amit viaszolással vagy lakkozással zárunk le.

4. Hogyan lehet tisztántartani a viaszolt szekretert?
– A viaszolt bútorokat száraz ronggyal vagy erősen kicsavart, alig nedves puha ruhával lehet törölgetni. A bútorápolószerek oldják a viaszréteget és idővel teljesen el is távolítják a bútor felületéről.

5. Mi a különbség a viaszolt és lakkozott felületkezelés között?
– A viaszolás egy nosztalgikus felületkezelés, jól kihozza a fa erezetét, sérülés esetén könnyen javítható, ámde nem vízálló és nem kopásálló felületvédelem. A lakkozás kopásálló, vízálló, viszont nehezen javítható, modern, szintetikus védelem

6. Rendelkeznek-e kész darabokkal, melyek azonnal vihetők vagy csak megrendelésre készülnek szekreterek?
– A műhelyünk mellett működő kis bemutatótermünkben, ha nem is nagy számban, mindig találhatóak íróasztalok, szekreterek, könyvespolcok, könyvszekrények, amik azonnal elvihetőek.

7. Minden szekreterükben vannak titkos rekeszek?
– Nem minden íróbútorunkba készítünk titkos rekeszeket. Egyedi szekreterek tervezése során, mindig feltesszük a kérdést a megrendelőnek, hogy kíván-e titkos rekeszt az asztalba, és ha igen, akkor természetesen teljesítjük a kérését.

8. Mióta foglalkoznak egyedi íróbútorok készítésével?
– 15 éves múltra tekint vissza egyedi bútorgyártásunk, amit mindig az angol, ónémet és a magyar parasztbútorok vonalvezetése jellemzett, amely hagyományokat szeretnénk a továbbiakban is megtartani.

9. Mennyi idő alatt készül el egy szekreter, és nagyságrendileg mennyibe kerül?
– Szekretereink gyártási idejét mindig az aktuális rendelésállományunk függvényében tudjuk meghatározni, de álltalában 6-10 hétnél több időt nem szokott igénybe venni a gyártás. Az árainkról az aktuális bemutatótermi készlet rovatban tud tájékozódni. Egyedi szekreter esetén a tervezés megkezdése elött, előzetes árajánlatot adunk és a megrendelő által történő korrekciók után pontos árajánlatot készítünk.

10. Lehetséges-e scanner, nyomtató vagy router beépítése szekretereikbe úgy, hogy használaton kívül ne legyenek láthatóak?
– Természetesen igen, sőt a tavalyi évben fejlesztettük ki a Laptop szekreterünket, amely egy teljes otthoni irodaműködtetésére és elrejtésére is alkalmas.